Świeża żywność

Mrożenie jest od lat bezwzględnie odpowiednim sposobem na utrwalenie żywności. Oczywiście działa sporo metod, dzięki którym możemy przechowywać żywność na dłużej, ale żadna nie jest tak skuteczna, jak mrożenie żywności. W dawnych czasach żywność przede wszystkim suszono.

Suszenie w słońcu sprawiało, że produkty spożywcze pozbywały się wody, a przez to zahamowane były wszelkie procesy psucia się tych produktów spożywczych. Później stosowano solenie oraz naturalne zamrażanie w takich warunkach, na jakie umożliwiała niska temperatura. Wynalazek zamrażarek prawił, że przechowywanie żywności stało się natomiast o wiele łatwiejsze. Teraz możemy przechowywać produkty spożywcze dosłownie przez czas kilku miesięcy albo wręcz rok bez obawy o to, że się zepsują lub ich jakość drastycznie się pogorszy. Szokowe mrożenie jest jedną z najnowocześniejszych metod mrożenia i wykorzystuje się ją w zakładach przetwórstwa spożywczego. Metoda ta pozwala bardzo szybkie zamrożenie towarów spożywczych, czyli poddanie ich szokowej temperaturze, co powoduje, że czas potrzebny na zamrożenie ulega znacznemu skróceniu, co dodatkowo ogranicza się koszty mrożenia. Szokowo mrożone produkty wolniej się psują. W wysokiej temperaturze psucie żywności zachodzi szybko, a im temperatura jest niższa, tym bardziej ten proces zostaje spowolniony. Aktualnie zarówno w zastosowaniach domowych, jak i w przetwórstwie używa się także szokowe schładzanie, a lodówki i zamrażarki odgrywają niewiarygodnie ważną funkcję i w tym momencie wręcz nie wyobrażamy sobie życia bez takowych urządzeń.

Sprawdź również informacje na stronie: używane kontenery chłodnicze.

Share