Wykonam masło orzechowe

Jak zrobić domowe masło orzechowe? Nie od tego momentu wiadomo, że orzechy są bardzo zdrowe i niesłychanie potrzebne w naszej diecie. Dostarczają organizmowi tak zwany zdrowy tłuszcz, czyli ten jednonienasycony. Mają całe mnóstwo witamin, w głównej mierze witaminę E, oraz miedź, błonnik, magnez.

Działają też na cholesterol z ogromnym skutkiem go obniżając, a co za tym idzie zmniejszają ryzyko chorób serca. Ze względu na dużą ilość białka są na prawdę bardzo często wybierane przez wegetarian. Można je jeść ze wszystkim, dodawać do sałatek, mięsa, jogurtów. Bardzo istotne są w diecie szczególnie dzieci. Korzystnie wpływają na myślenie, naukę i rozwój, a także u kobiet ponieważ korzystnie wpływają na cerę.

Ostatnio bardzo popularne stało się masło orzechowe. Zwłaszcza pomiędzy dietetyków oraz na fit blogach. Nie jest to natomiast nic innego jak zblendowane zdrowe orzechy w słoiku. Natomiast na prawdę bardzo często można spotkać masło orzechowe z niepotrzebnymi dodatkami, na przykład z ogromną ilością soli, co sprawia że masło orzechowe nie jest już takie zdrowe. Powinno się pamiętać ażeby w każdej sytuacji sprawdzać skład, ponieważ to czyste masło orzechowe jest głównie bardzo smaczne i bez wątpienia bardzo zdrowe. Dodawane do owsianek, placków, a dosłownie kanapek zdobyło serce wielu ludzi, a szczególnie ich podniebień. Co jeśli nie można znaleźć go na półce w sklepie lub jeżeli są tam tylko te których jeść się nie powinno? Warto zrobić domowe masło orzechowe! Brzmi jak coś niewykonalnego? Nic z owych rzeczy. Wystarczą do tego nasze orzechy i mocny blender (warto robić przerwy ażeby się nie przegrzał ). Odpowiednią ilość orzechów, najlepiej ziemnych niesolonych zblendować na gęstą masę z odrobiną soli do smaku. Masa może być gładka albo jeżeli już ktoś lubi z kawałkami orzechów. Masło przekładamy do słoika i smacznego! Można chwalić się domowym masłem orzechowym oraz wyśmienitym zdrowiem.
Sprawdź tutaj: przepis na masło orzechowe – zdrowe masło orzechowe.

Share